Ако попитат някой от нас - възрастните какви са били

...
 Ако попитат някой от нас - възрастните какви са били
Коментари Харесай

Учителка написа няколко чудесни фрази, които използва в общуването с учениците

 Ако  попитат някой от нас - възрастните какви са били думите, които най-често сме чували от нашите учители, то първото, което би ни пристигнало мислено, би било да вземем за пример нещо като: „ Дай си бележника! “ или „ Извадете един двоен лист и запишете изискването на задачата… “ Но на мястото на остарялата школа идва ново потомство учители, които откриват собствен личен метод към намирането на общ език с децата. И по този начин наскоро млада учителка по биология показа в Туитър фразите, които са и помогнали да завоюва благоразположението на своя клас.

 А ние получихте правото да ги публикуваме в интернет и вършим това на драго сърце, като малко завиждаме на учениците, които чуват това.

Благодаря ви за днешните занимания и прелестен ден! Извинете, че закъснях. Ако не желаете да прочетете работата си пред класа, може да ми я предадете и аз ще я прегледам самостоятелно. Да ви кажа ли оценките пред класа, или предпочитате да споделя на всеки неговата оценка персонално? Ако формулировката на контролната работа ви озадачава, то можем да я разтълкуваме дружно. Можете да употребявате антистрес помощни средства, стига да не пречите на другите със звуци, цветове и миризми. Ако ви се постанова да излезете, не искайте позволение. Можете да пиете вода в час. Ако сте доста гладни и не можете да потърпите, просто си вземете закуска и я хапнете отвън класната стая. Ако ви търсят по телефона и диалогът не търпи отсрочване, излезте незабавно от стаята и се върнете, когато приключите диалога. Ако позвъняването не е незабавно, отложете го за междучасието. Ако сте си не запомнили домашното, донесете го идващия път; няма да ви понижа оценката. Ако не сте го написали, признайте си постоянно – желая да знам истината и няма да ви се карам за домашното. Можете да ми изпратите домашното на електронната поща, в случай че по някаква причина не можете да дойдете в час. Как сте? Изморихте ли се към този момент? Вас ви нямаше на предходния урок, само че ще ви помоля да напишете домашното по него, с цел да наваксате пропуснатия материал. Ако ви е неприятно, можете да напишете заданието и идващия път. Ще отворя прозореца и вие седнете по-близо до него. Ако не ви стане по-леко, ще ви заведа при здравната сестра. Ако сте приключили независимата работа по-рано, можете да запълните времето си с телефона, само че без да пречите на останалите. Разкажете ми за вашите увлечения и ползи? Всичко наред ли е? Мога ли да ви оказа помощ с нещо? На контролното можете да употребявате своите мемоари в тетрадките като спомагателен материал. Но единствено тетрадките.

„ Децата се учудват, че постоянно се обръщам към тях на „ вие “ и постоянно с цялостното им име, в случай че не са ме помолили за противоположното. Но това им е прелестно “.

Публикацията на учителката в Туитър провокира позитивна реакция. Ето някои от мненията на консуматори в международната мрежа:

„ Тя е най-хубавата. Ако някой ден работя с деца, вместо с възрастни, желая да бъда като нея. “

„ Вие сте незабравим учител! Жалко, че в моето учебно заведение нямаше такива “.

„ А не стартират ли учениците да стават по-разхайтени и да се възползват от положителното отношение към тях? “

„ Искам моите деца да имат такива учители, които да демонстрират сходно схващане за спецификите на другите обстановки, само че сигурно малко повечко суровост не би била непотребна “.

„ Ние имахме учителка с сходно отношение към учениците. И познайте какво се случи? Уволниха я. С претекст, че не се справяше с преподаването на материали (макар че тя се справяше). Дойде завеждащият преподавателската активност и сподели: „ Всичко е добре, само че би трябвало да си тръгнеш “.

„ Доста тъжни изречения, като се замисли човек. Защото учениците постоянно се учудват, в случай че се отнасяш към тях като към пълноценни, възрастни хора и се опитваш да ги схванеш “.

„ Много от тези изречения употребявам и аз самата. Но децата доста обичат да ни се качват на главата. Опитвала съм и мек метод, само че в случай че не започнеш да се държиш като гадняр, нищо няма да постигнеш “.

„ Тази преподавателка заслужава огромно почитание. За професионализма и уважението към децата, за човешкото отношение. “

Превод от съветски език за УЧИТЕЛИ БГ: Александър Василев

Инфо: www.adme.ru

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР